perjantai 12. joulukuuta 2014

Joulunmakuiset gluteenittomat keksit sekä vinkit intiaanisokerin käyttöön

Palasin jälleen suosikkikeksieni äärelle. Näissä täytyy olla jotakin erityishyvää, sillä harvoin toistan näin ahkerasti mitään reseptiä. Näemmä toimivat mainiosti myös joulun mausteilla viritettynä.




Joulun ManteliKaurakeksit     yli 20 kpl

2 1/2 dl hienoksi jauhettua kaurajauhoa (keliaakikoille puhdaskauraa)
2 dl mantelijauhoja
1 1/2 dl intiaanisokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
2 tl psylliumjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
150 g margariinia (sininen Keiju)
1 rkl vettä
+ koristeeksi kourallinen manteleita rouhittuna

Sekoitin kuivat ainekset ensin yhteen. Lisäsin margariinin ja nypin jauhoihin sekä lopuksi vielä veden. Annoin taikinan jähmettyä jääkaapin viileydessä. Muotoilin leivinpaperin päälle kolme pötkylää ja litistin ne haarukalla. Ripottelin päälle rouhittua mantelia ja painelin sen kiinni taikinaan. Paistoin 175 asteessa reilut 15 minuuttia. Viipaloin terävällä veitsellä kun keksipötkyt olivat vielä lämpimiä. Annoin jäähtyä täysin kunnolla ennen siirtelyä, sillä keksit kovettuvat vielä.

ps. suosittelen lämpimästi laittamaan nuo rouhitut mantelit keksien päälle. Tuovat ihanaa rapsakkuutta kekseihin.
pst. mausteita kestää ripsauttaa vielä reilumminkin jos tykkää kunnon maustekekseistä




Näissäkin kekseissä, kuten useimmissa leipomuksissani käytän intiaanisokeria. Jos et ole kyseiseen sokeriin koskaa törmännyt, niin kerrottakoon, että kyseessä on tällainen ruskea raakaruokosokeri. Intiaanisokeri on erittäin aromikasta, itse maistan maussa jopa häivähdyksen salmiakkia. Koostumukseltaan se muistuttaa hiukan fariinisokeria.

Intiaanisokeria voi käyttää lähes kaikkeen leivontaan. Joissakin tapauksissa käytän kuitenkin mieluummin valkoista sokeria. Eli silloin kun haluan hienostella ja saada esim. kakkupohjasta mahdollisimman vaalean :D Tummana sokerina tämä nimittäin värjää myös taikinat.


Intiaanisokeri on edullisinta ostaa 4 kg:n pussissa ja niin minä useimmiten teenkin. Pussi kannattaa sulkea huolella, ettei sokeri kovetu kokkareiksi. Itse olen saanut mahtavia Ikean pussinsulkijoita, joilla sulkeminen onnistuu tiiviisti. Jos sokeri kuitenkin pääsee kokkaroitumaan, leipominen onnistuu seuraavasti:  Jos taikinaan tulee nestettä, voi sokerin liuottaa siihen. Tätä voi tehostaa lämmittämällä ensin nesteen. Keksitaikinoihin kuten yllä, voi sokerin surauttaa teholeikkurilla (tai vaikka monitoimikoneen s-terällä) hienoksi.

Jos et kuitenkaan ole innostunut tummista, erikoisemmista sokereista, voit käyttää resepteissä niiden sijasta tavallista valkoista sokeria. Sitä voi käyttää hitusen vähemmän, eikä mausta tietenkään tule samanlaista.



Tervetuloa lukijaksi Sara ja Ritva :)

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tosi hyvältä näyttävät ja kuulostavat keksit.En tosin käytä margariiniä,mutta senhähn voi korvata muulla.

Paula kirjoitti...

Jael, minäkin käytän usein leivonnassa oliiviöljyä. Melko hyvin silläkin pärjää, vaikka näitä keksejä en ole öljyllä yrittänyt (vielä)tehdä.