torstai 8. marraskuuta 2012

MaapähkinävoiSuklaaRuudut

Käytin jälleen kyläilykutsua hyväkseni päästäkseni leipomaan ;D

Tähän kokeilin taas spelttijauhoja, mutta totuudellinen ollakseni, täytyy minun kertoa, etteivät speltti ja kaakao kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Ainakaan minun makunystyröissäni. Joka tapauksessa herkullisia ruutuja tuli, ei kai maapähkinävoin kanssa voi kovin pahasti epäonnistuakaan.


MaapähkinävoiSuklaaRuudut

Taikina
3 dl spelttijauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
2 dl intiaanisokeria
1/2 tl vaniljajauhetta
2 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa
1 dl öljyä
2 dl maustamatonta soijajugurttia
3/4 dl soijamaitoa

Voitelin aluksi 22x30 cm:n kokoisen vuoan ja leivitin mannaryyneillä. Sekoitin taikinan kuivat ainekset keskenään ja lisäsin niihin kosteat. Sekoitin vain juuri sekaisin. Levitin taikinan vuokaan tasaisesti ja paistelin 175 asteessa n. 30 min. Annoin jäähtyä.

Täyte
50 g margariinia
150 g maapähkinävoita
1 1/2 dl tomusokeria
Punnitsin margariinin ja maapähkinävoin kulhoon. Lämmitin mikrossa sulatusteholla niin, että margariini suli ja maapähkinävoi pehmeni. Sekoitin tomusokerin kanssa tasaiseksi. Levitin seoksen jäähtyneen pohjan päälle.

Kuorrute
3/4 dl kaurakermaa
100 g tummaa suklaata
Kiehautin kerman ja lisäsin siihen rouhitun suklaan. Sekoitin kunnes suklaa suli ja kaadoin maapähkinätäytteen päälle. Levittelin lusikalla tasaiseksi.

Pintaan ripottelin vielä
3/4 dl suolapähkinöitä, joita pienin ensin hieman.
Laitoin koko komeuden jääkaappiin jähmettymään.



Käytin täytteessä Urtekramin mahtavan ihanaa maapähkinävoita, joka on koostumukseltaan sileää ja helposti levitettävää.
Seuraavalla kerralla taidan suosiolla tehdä pohjan ihan normi vehnäjauhoista, sillä kuten kerroin, ei speltti ja kaakao ole ihan parhaimmillaan yhdessä. Ei sitä juuri noiden ihanien kerrosten alta huomaa, mutta pelkältään pohjaa maistamalla asian totesin. Kai se on uskottava, sillä aiemmin tein spelttisuklaakeksejä ja jo niissä mietin jotakin olevan hieman vinossa.


Itsehän himoitsen tämän tyypisiä herkkuja, joten ei tuo pieni pohjan epäsuhta minua oikeasti juuri hidastanut. Asiat vain täytyy merkitä muistiin sellaisina kuin ne ovat, jotta seuraavalla kerralla voi taas pyrkiä täydellisyyteen :)
Täyte ja kuorrute sentään olivat täydellisiä. Maapähkinävoitäyte tuhtia ja suolaisen makeaa. Kuorrute sopivan jähmeää ja helposti leikattavaa.

5 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

Nam maapähkinävoita!!

Jael kirjoitti...

Suklaa ja maapähkinä on kyllä mahtava yhdistelmä! Mietin vaan että voiskohan tuon täytteen maapähkinällä tehdä ilmankin lisärasvaa,Itse en käytä margariinia lainkaan,mutta voisin ehkä lisätä vähän öljyä.

Paula kirjoitti...

Liisa, niinpä :)

Yaelian, varmasti tuon margariinin voi halutessaan välttää, ehkäpä tilkka nestettäkin ajaisi asian. Jotkut maapähkinävoit ovat muutenkin löysempiä, mutta tuo Urtekramin on jämäkkää ja kaipaa löysennystä säilyäkseen mitenkään levitettävänä.

Pipsa kirjoitti...

Voi että, suklaata ja maapähkinävoita - nää ei voi olla kovin pahoja huolimatta speltin ja kaakaon epäsuhtaisuudesta :D Kiva että pohjakin on noin "terveellinen" intiaanisokruineen ja öljyineen, näistähän saa hyvin potentiaalisen korvikkeen mokkapaloille jne. suklaaruuduille :)

Paula kirjoitti...

Pipsa, ei tosiaankaan kovin pahaa ollut ;D
Pientä terveystaka-ajatusta näissäkin oli, kuten huomasit. Tällä leivontainnolla ja -tiheydellä, on pakko välillä käyttää järkevämpiäkin aineksia. Vaikka leivonkin herkkuja ainoastaan jaettavaksi, en koskaan vain kotiporukalle, niin täytyy myöntää, että herkuttelu on lähes jokapäiväistä.